top of page
Kersenboom

Bier

Brouwerij De Arend, Steynstraat 272, 2660 Hoboken
brouwerij-de-arend.be

In vroege jaren 1890 start Pierre De Vogelaer een brouwerij in Keerbergen. Omdat de zaken goed draaien, kan hij zijn broer Alfons overtuigen om ook een bedrijf op te starten. Zo wordt in 1896 in Stekene brouwerij De Arend geboren.  

Na de oorlog verhuist Achiel, de oudste zoon van het gezin, naar Antwerpen. Samen met zijn broer Gustaaf begint hij een handel in limonades en bier op het Kiel. Eind jaren 1920 verhuist Achiel met zijn gezin naar de Steynstraat in Hoboken. Hij begint er met de eigen productie van limonades en waters.

Het bedrijf blijft in de familie en zoon Roger neemt de zaak over. Met de opkomst van de grote drankenconcerns gaat zowat de hele lokale limonadeproductie ten onder. Zoon Tony studeert af als vertaler. Maar in 1990 besluit hij, tot groot ongeloof van zijn vader, om het familiebedrijf verder te zetten.

 

In 1998 stelt Tony het recept op voor een eigen Hobokens bier: Nello’s Blond.

Hij baseert zich hiervoor op een recept van zijn (over)grootouders. In 2002 volgt Patrasche.

Nello’s Blond is een bier van hoge gisting met hergisting op fles. Dat betekent dat het bier ook na afvulling verder van smaak evolueert. Dit noemt men het rijpen van het bier. Gerstemout, zuivere hop en een vleugje koriander maken van Nello’s blond een pittige dorstlesser. Het bier heeft een alcoholvolume van 7,1%. De ideale schenktemperatuur bedraagt 6° Celcius. De gist blijft op de bodem van de fles.

Patrasche is een donkerbruin bier van hoge gisting met hergisting op fles.

Het is een bier voor echte fijnproevers met een alcoholvolume van 8%. Gebrande mout van gerst, zuivere hop en een vleugje karamel maken van Patrasche een uniek bier in Trappistenstijl.

In 2022 openen Tony en zoon Lantze hun eigen microbrouwerij in de Steynstraat. Er wordt meteen een nieuw product gelanceerd: Nello’s Tripel. Mout uit Stabroek en hop uit Komen zijn de basis van het blonde degustatiebier met een alcoholvolume van 9%.

Tony De Vogelaer en zoon Lantze, brouwerij De Arend, Hoboken
Tony De Vogelaer, brouwerij De Arend, Hoboken
bottom of page