top of page
Kersenboom

Pralines en brood

Bakkerij Kiosk, Kioskplaats 87, 2660 Hoboken
www.bistrokiosk.be

Na het doorlopen van enkele leerovereenkomsten bij bakkers in Roeselare verhuist Claude Vercaigne naar Hoboken. Hij volgt een aantal specialisatiecursussen aan het PIVA.

 

Claude huwt met Godelieve Keersmaeckers en in augustus 1969 openen zij een brood- en banketbakkerij aan de Kioskplaats in Hoboken. Twaalf jaar later verhuist de zaak naar nummer 87. Ondertussen is het gezin twee kinderen rijker en bestaat er behoefte aan uitbreiding van de activiteiten. In 1996 start zoon Peter IJssalon Koffiehuis Kiosk.

Zoon Ivan leert de bakkersstiel en hij stapt mee in de bakkerij. In 1998 ontwikkelen Claude en Ivan de eerste Nello en Patrasche pralines. De figuurtjes zijn een kopie van het beeld van Yvonne Bastiaens in de Kapelstraat. De pralines van Belgische Callebaut Chocolade worden in drie uitvoeringen gegoten met telkens een eigen specifieke vulling.

Op 30 juni van dat jaar worden de pralines officieel gelanceerd. Paul de Loose en Hugo Schiltz, schepenen van Antwerpen en Willy Peeters, directeur van de Syndicale Bakkersunie, houden een toespraak. Het verhaal van de pralines en het assortiment worden al snel tot ver buiten Hoboken bekend. Claude ontpopt zich tot een rasechte verteller voor de talrijke klassen uit het basisonderwijs en groepen die de bakkerij bezoeken. Het productieproces wordt opgenomen en uitgezonden op ATV en op de Japanse televisie.

 

Na het overlijden van Yvonne Bastiaens wordt een nieuwe Nello en Patrasche praline gecreëerd. De rechthoekige vorm wordt voorzien van een 3D-voorstelling van het beeldje. De pure praline is gevuld met een ganache op basis van zwarte thee.
De melkchocolade heeft een vulling op basis van caramel en de witte praline heeft een vulling op basis van hazelnootpraliné. Door het succes van deze nieuwe creatie verdwijnen de originele pralines uit het assortiment.

 

Rond 2010 stelt Peter voor om een Nellobrood te lanceren. Claude en Yvan ontwikkelen een recept dat na twee weken proefdraaien op punt staat.

Het donkerbruine brood heeft een vaste structuur waarin heel wat verschillende graansoorten zijn verwerkt. Het is de basis voor een lekkere, gezonde en voedzame boterham.

Claude Vercaigne, bakkerij Kiosk, Hoboken
Peter Vercaigne, bakkerij en tearoom Kiosk, Hoboken
Pralines Nello en Patrasche, bakkerij Kiosk, Hoboken
Nello brood, bakkerij Kiosk, Hoboken
bottom of page