top of page
Kersenboom

Van Japan naar Vlaanderen

Marie-Louise kan de beelden over kinderarbeid en trekhonden niet loslaten. In Italië schrijft ze haar frustraties neer in 'A dog of Flanders'. De novelle wordt in 1872 gepubliceerd. Het verhaal wordt een ongelooflijk succes. Via de Amerikaanse uitgevers vindt het zijn weg naar Japan en Korea.
Het boekje wordt er verplichte kinderlectuur. De personages worden ontelbare keren verfilmd en getekend in de typisch Japanse animatiefilmpjes.

In de jaren tachtig van vorige eeuw worden Antwerpse stadsgidsen geconfronteerd met Japanse toeristen op zoek naar Rubens en naar de sporen van Nello en Patrasche. Zo bereikt ‘Een hond van Vlaanderen’ eindelijk de streek waar de schrijfster in de negentiende eeuw haar inspiratie vond. 

 

 

Ouida situeerde het leven van Nello en Patrasche in een dorp bij een ‘kanaal’ in de buurt van Antwerpen. Een rode molen prijkte boven het landschap uit.

En hoewel er geen aardrijkskundige of geschied-kundige bewijzen voor bestaan, komt men al snel uit bij Hoboken. In 1872 was het district een landelijk dorp langs de Schelde, met een grote molen en op wandelafstand van Antwerpen.

In 1985 verschijnt ‘Het dreigende dinges’, een stripverhaal uit de reeks 'Suske en Wiske'.

Daarin laat Paul Geerts Nello en Patrasche met hun melkkar door Hoboken en Antwerpen zwerven.

In datzelfde jaar wordt in Hoboken een standbeeld van de twee vrienden opgericht. Het ontwerp is van Paul Geerts, de uitvoering van Yvonne Bastiaens. En daar blijft het niet bij. Het district is doordrongen van Nello en Patrasche. Hoboken draagt het silhouet van de de jongen en zijn hond in het vaandel. Er worden plaatselijke Nello en Patrasche specialiteiten ontwikkeld zoals pralines, bier, kaas, gin en paté.

Beeld Nello en Patrasche in Hoboken
beeldje%20handschoenmarkt2_edited.jpg

In 2016 wordt op de Antwerpse Handschoenmarkt een marmeren beeld geplaatst. De Gentse kunstenaar Batist Vermeulen laat Nello en Patrasche slapen voor de kathedraal.

En zo is de cirkel rond.  De jongen en zijn hond leven in Hoboken en slapen voor altijd in Antwerpen.

nl.wikipedia.org/wiki/ouida

en.wikipedia.org/wiki/ouida

'A dog of Flanders, een nooit geziene kijk op Vlaanderen'
Didier Volckaert, An Van Dienderen en anderen
ISBN 978 90 209 88581

bottom of page